dilluns, 6 d’abril del 2009

PER SANT JORDI, LLIBRES


Ara que s'acosta Sant Jordi, el dia que és obligat comprar, almenys, un llibre, vull parlar-ne de dos, que són en castellà i que no són "literatura" sinó això que ara anomenen "novel·les gràfiques", que avui -diumenge- he tingut temps de rellegir i remirar i trobo molt interessants.
L'un és CAFÉ BUDAPEST d'Alfonso Zapico, un dibuixant asturià que fa de "ninotaire" a La Nueva España i que ha publicat La guerre du professeur Bertenev, a França per Editions Paquet i que ve rebre el Prix BDRomanesque en el FestiBD Ville de Moulins el 2007. També ha col·laborat en un altre àlbum col·lectiu, Un jour de mai, editat també el 2007 per Paquet amb guió de Régis Hautiere.
Yechezkel Damjanich és un jove violinista jueu que viu amb la seva mare a la desolada Budapest de 1947. Un dia rep una carta des de Jerusalem del seu oncle Yosef, del que no en sap res des de fa 12 anys, i al que la seva mare no li fa gràcia sense cap raó aparent. Fugint de la misèria, ambdós arriben a Palestina en un moment polític convuls, just abans que els anglesos abandonin la regió.
L'oncle Yosef regenta el Cafè Budapest, un pintoresc local proper a la ciutat vella, on coincideixen jueus, àrbs, occidentals... Un efímer oasis d'harmonia on les notes del violí de Yechezkel no tardaran a deixar pas als obusos Davidka, les bombes àrabs, l'odi i la destrucció. El Cafè Budapest es converteix en un petit escenari on es reflexen el caos i la barbàrie presents a tot Palestina.
Uns dibuixos, senzills, frescos... però molt expressius i que reflexen sense barroquismes l'esperit de la narració i l'ambienta magistralment. http://www.astiberri.com/



I l'altre és FUEYE, un llibre d'edicions Sins entido, guanyador de la primera edició del Premio Internacional de Novela Gráfica organitzat per Fnac i Ediciones Sins entido. L'autor, Jorge González (1970, Argentina) fa més de tretze anys que viu a Catalunya i ha treballat amb Horacio Altuna i amb ell ha fet un altre llibre genial Hate Jazz editat també per Sins entido. Darrerament ha treballat també en temes d'animació.
Aquest llibre, FUEYE, és el viatge d'un vaixell que marxa d'Itàlia i navega durant 40 dies fins arribar a Buenos Aires. Allà comença la història d'Antonino i el seu fill Horacio. Viuran el procés social, polític i cultural de canvi que la immigració europea va produir a l'Argentina de principis del segle XX. Els dibuixos són molt diferents de l'anterior, aquí el traç queda fos en un fons de color i no acaba de definir l'ambient, sinó que l'insinua, l'esbossa i el alguns casos quasi ni el mostra, són unes taques que defineixen amb gran expressivitat la malenconia que traspua aquest llibre, és com si sentissis aquells acordions petits que acompanyen els tangos. Per cert, a través de la http://www.marcelomercadante.com/ podeu "descarregar-vos" la banda sonora d'aquest llibre composta per aquest músic argentí que ha col·laborat amb molts músics del país i l'estranger: Andorra, Euzkadi, Galícia... http://www.sinsentido.es/
Tots dos són molt recomanables i crec que us faran passar una bona estona tot disfrutant d'uns dibuixos realment expressius i adequats a la narració. Tenint en compte que això també és literatura, i malgrat siguin en castellà, fareu una bona compra. Els Monzó, Carme Riera, Joan Barril o Jaume Cabré ja hi sereu a temps a trobar-los qualsevol altre dia! I sinó, a finals de maig al Saló del Còmic de Barcelona, allà els trobareu.

2 comentaris:

  1. Company, que rulin! Fes un préstec! Tens carnet biblioteca? Te'ls canvio per Berlin, l'1 i el 2. Com ho veus?

    ResponElimina